Käytettyjen autojen tuonti Saksasta ja Ruotsista on vilkastunut – sähköautot ja hybridit kasvattavat suosiotaan 

Suomalaiset ovat hankkineet autoja ulkomailta kasvavalla innolla. Etenkin Ruotsi ja Saksa ovat olleet suosikkimaita käytettyjen autojen hankkijoiden keskuudessa. Ulkomailta onkin mahdollista löytää mieleinen auto isommasta valikoimasta ja edullisemmin kuin Suomesta. Tämä on totta etenkin harvinaisempien autojen kohdalla: niiden valikoima on ulkomailla selvästi parempi ja hinnat todennäköisesti edullisemmat kuin Suomessa. On myös syytä muistaa, että edes isompienkaan valmistajien kaikki mallit eivät tule aina Suomen markkinoille ja näissäkin tapauksissa on käännettävä katse ulkomaille.

Ulkomailta tuodun auton etuina ovat useimmin joko varustelutaso tai selvästi edullisempi hinta. Tämän lisäksi joissain tapauksissa auton varustelutaso on pyydettyyn hintaan nähden parempi kuin Suomessa myynnissä olevassa samanhintaisessa autossa. Unohtaa ei myöskään sovi sitä, että ulkomailta ostetuissa käytetyissä autoissa ei ole teiden suolauksesta aiheutuvia ruosteongelmia. Auton ulkomailta hankkimiseen on siis monia järkisyitä.

Laadukkaita osia myös tuunaamiseen ulkomailta


Ulkomailta on mahdollista löytää myös laadukkaita oheistuotteita autoharrastajille. Esimerkiksi Hild Viritys Saksassa on yritys, joka valmistaa laadukkaita tuning -osia moneen tarpeeseen. Heidän valikoimansa ei rajoitu pelkästään tuunaamiseen, vaan tarjolla on myös moottoriurheiluun tarkoitettuja osia. Suomi on innokas moottoriurheilumaa, joten kiinnostusta myös moottoriurheilutuotteisiin varmasti löytyy. Moottoriurheilu on tunnetusti haastava harrastus ja laittaa niin kuljettajat kuin lait-teetkin testiin. Tästä syystä on syytä panostaa laadukkaisiin osiin. Omaa kilpa-autoa voi myös tuu-nata eri tuning -osilla, luonnollisesti sääntöjen sallimissa rajoissa.

Mikäli omaa autoaan aikoo tuunata, on osien hankkimisessa hyvä ottaa aikaa ja vertailla eri myyjiä ja valmistajia. Autojen tuunaus on suosittua ja esimerkiksi eri autoiluun keskittyvät elokuvat, kuten esimerkiksi Fast and Furious, Baby Driver, Need for Speed ja vastaavat ovat innostaneet autoharrastajia tuunaamisen pariin. Tuunaamiseen on tarjolla monia osia, mutta niiden laadussa saattaa olla eroja. Hankkimalla tuunaamiseen tarkoitetut osat Hild Virityksen kaltaiselta ammattilaiselta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Käytettyjen autojen maahantuonnin kehitys


Luodaan seuraavaksi katsaus siihen, miten käytettyjen autojen maahantuonti on kehittynyt menneiden vuosien aikana. Kuten mainittua Saksa ja Ruotsi ovat suomalaisten suosikkimaita, mitä tulee käytettyjen autojen hankintaan. Auton ulkomailta hankkimisen suhteellinen helppous on houkutellut yhä useamman suomalaisen toteuttamaan tämän mahdollisuuden. Vuonna 2018 ennustettiin, että ulkomailta tuotujen autojen lukumäärä kasvaisi noin 37 00 autoon. Tuolloin todettiin, että kyseisen vuoden elokuuhun mennessä noin puolet tuoduista käytetyistä autoista oli tuotu Ruotsista. Tuolloin yksi keskeinen syy tähän oli Ruotsin kruunun edullinen kurssi.

Viime aikoina sähköautot ovat lyöneet itsensä läpi yhä suuremmassa määrin ja tämä heijastuu myös ulkomailta hankituissa autoissa. Vuonna 2021 raportoitiin, että yhä useampi ulkomailta hankittu käy-tetty auto on sähköauto. Vuoden 2020 tilastojen perustella kärjessä olivat vielä dieselmoottorilla varustetut autot (n. 45 prosenttia, yli 19 600 autoa), bensiinikäyttöisiä tuotiin n. 13 700 kappaletta mutta sekä täyssähköautot ja eritoten ladattavat hybridit ovat kasvattaneet suosiotaan. Tilastoista selviää, että vaihtoehtoisia voimanlähteitä käyttäviä autoja tuotiin 2020 Suomeen yli kymmenentuhatta kappaletta. Näistä autoista ladattavia hybridejä oli peräti yli 8200 kappaletta ja täysin sähköisiä noin tuhat kappaletta. On mielenkiintoista nähdä, että voimistuuko tämä trendi tulevaisuudessa.

Oli kyseessä sitten auto tai tuning, vaihtoehtoja kannattaa katsoa myös ulkomailta


Kuten olemme tässä artikkelissa kertoneet, harkitsetpa sitten käytetyn auton tai tuning -osien ostamista, on ulkomailla tarjolla hyviä vaihtoehtoja. Luonnollisesti kotiläksyt kannattaa tehdä huolella, kun etsii luotettavaa tuning -osien toimittajaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Autojen suhteen kannatta muistaa myös uudet vaihtoehdot: loistavia hybridejä ja täyssähköautoja voi löytää siis myös ulkomailta ja autamme näissäkin tapauksissa mielellämme.