Kuinka paljon sähköauton lataus maksaa?

Sähköautot ovat yleistyneet viimeisen parin vuoden aikana. Monia sähköautoilijoita ja sähköauton hankkimisesta kiinnostuneita kuitenkin mietityttää paljonko sähköauton lataus kotona maksaa. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia aiheeseen liittyviä perusasioita ja esitellään mitä sähköautoilijan kannattaa miettiä sähkösopimusta valitessaan.

Sähköauton lataaminen kotona

Sähköllä toimivan auton lataaminen kotona on helppoa. Auton mukana yleensä tulee tarvittavat piuhat sekä normaalista pistorasiasta lataamiseen että sähköauton yhdistämiseen latausasemaan. Tavallisen pistorasian kautta lataaminen on hidasta, sillä normaalista pistorasiasta ei tule sähköauton tarpeisiin kovinkaan paljoa sähköä. Siitä huolimatta jos ajoa on vähän voi käyttäjä pärjätä hyvin ilman erillistä latausasemaa. Ja vaikka tupakan hinta Suomessa nousee, sähkön hinta on pysynyt kohtuullisena.

Latausaseman hyödyt ovat kuitenkin selkeät; niiden avulla voi auton ladata todella nopeasti täyteen, jolloin parantaa sähköauton käyttökokemusta merkittävästi. Joissakin kalliimmissa latausasemissa on myös sisäänrakennettu akku. Asema voi täyttää akun kun sähkö on mahdollisimman halpaa, jolloin varmistaa sen, että autolla ajaminen on aina mahdollisimman edullista. Uusimmat Teslan mallit mahdollistavat myös sen, että auton akussa olevaa sähköä pystyy myymään takaisin sähköverkkoon mikäli sitä ei itse tarvi ja sähkön myynnistä saatava hinta on hyvällä tasolla.

Latausaseman käyttöön tarvitsee kolmivaiheisen sähköliittymän, jonka voi tilata sähköyhtiöltä. Riippuen kiinteistöstä tämän liittymän vetäminen tontille voi maksaa, mutta nykyään sähköyhtiöt ja kiinteistöjen omistajat usein huomioivat tämän tarpeen jo rakennusvaiheessa, jolloin se on suhteellisen halpaa ottaa käyttöön kun halutaan asentaa latausasemia. Itse latausasemien hinnat ovat laskeneet paljon viimeisten vuosien aikana, ja nykyään kelpo latausaseman saa hankittua itselleen muutamalla satasella.

Millainen sähkösopimus sähköautoilijalle?

Sähköauton käyttö on usein paljon halvempaa kuin polttomoottoriautolla ajaminen, mutta säästö ei tule automaattisesti. Jotta autolla pystyy ajamaan edullisesti, on tärkeää että käyttäjä optimoi oman sähkösopimuksensa. Kannattaa hankkia sellainen sähkösopimus, joka on edullinen myös silloin kun sähköä käyttää paljon. Sähköautojen akut ovat usein 50-120 -kilowattituntisia, mikä tarkoittaa sitä, että sähköauton täyteen lataamisessa oikeasti kuluu sähköä sen verran, että se vaikuttaa laskun loppusummaan. Niin sanotuissa ”plug-in hybrideissä”, joissa on myös polttomoottori, akkujen koko on yleensä noin kymmenesosa siitä mitä pelkkää sähköä käyttövoimanaan käyttävissä autoissa.

Sähkön hinta pysyy keskimäärin edullisimmillaan kun käytössä on pörssisähkösopimus, jossa hinta muuttuu pörssisähkön hinnan mukaan. Näissä sopimuksissa on kuitenkin tärkeä vertailla kuukausimaksuja ja hintaa, jonka sähköyhtiö ottaa pörssisähkön spot-hinnan päälle. Näillä on paljon merkitystä silloin, kun sähkön kulutus on korkea. Pörssisähkön käyttäjän kannattaa seurata sähkön hinnan vaihtelua ja pyrkiä lataamaan autoaan silloin kun se on edullista. Esimerkiksi iltapäivällä kun ihmiset pääsevät töistään usein sähkön hinta on korkeammalla kuin aamuyöstä. Jos auton lataamisen ajoittaa aamuyöhön saa selkeää säästöä.

Mikäli ei halua murehtia sähkön hinnan vaihtelua, kannattaa valita kiinteähintainen sähkösopimus. Näissä usein maksaa hieman korkeampaa sähkön hintaa, mutta hinta pysyy samana vuorokauden ympäri, ja kiinteä hinta usein pysyy kuitenkin vuorokauden korkeimpien hintojen alapuolella.

Sähkösopimuksen vertailu kannattaa

Vertailemalla ja kilpailuttamalla sähkösopimuksen voi säästää selvää rahaa. Silloin kun kulutus on pientä, ei muutaman sentin hintaerolla ole suurta merkitystä, mutta sähköauton päivittäinen käyttö nostaa sähkönkulutusta sellaiselle tasolle, että senttien erolla on todellakin väliä. Eri vaihtoehtojen vertailu voi kuitenkin olla hankalaa.

Erilaisia sähkösopimuksia voit vertailla helposti käyttäen esimerkiksi Summarumin sähkön kilpailutus -palvelua, jonka avulla pystyt helposti näkemään mikä on sinun käyttöösi kaikista edullisin sähkösopimus. Palvelun avulla näet erilaiset sähkösopimukset esitettynä samalla tavalla, jolloin edullisimman vaihtoehdon löytäminen on yksinkertaista ja nopeaa.